Az egoizmusról lesz szó. Napjainkban dicshimnuszok zengik az énközpontú és önző életmódot: reklámok, filmek, internetes újságok... A sátán hangja csalóka. Hízeleg és ígér, de amit adhat az csupán az örök kárhozat.

[Bir. 2,13] És elhagyták az Urat, és szolgáltak Baálnak és Astarótnak.

Mert megérdemlem! Szól ördögi hangján. Legtöbben azért fordulnak el az Úrtól, mert nem kaptak meg mindent, mit kívántak. Mint a kisgyerek, ki haragszik szülőjére, mert az nem adott néki játékautót. Egy jó szülő tudja mi a fontos a gyerekének. Egy meleg pulóver megóvhatja a náthától, így fontosabb a gyerek számára a mihaszna játékautónál. Az ostoba kívánságok teljesítése csak újabb önző vágyakat szül, eltorzítva a személyiséget, egyre távolabb és távolabb kerülve Istentől.

[Jak. 1,7] Mert ne vélje az ilyen ember, hogy kaphat valamit az Úrtól;

 Mikor Isten ad, a legjobbat adja. Gondviselő hangját csak akkor halljuk, ha felé fordulunk, és megtagadva önző vágyainkat, felé nyújtjuk szívünket, átadva magunkat végtelen szeretetének.

Lelkigyakorlat:

Ez a gyakorlat minden nap elvégezhető, és nem csak az üdvözüléshez vihet közelebb, de a pénzügyi válság kapcsán is sokat segíthet az anyagi kívánságokról való lemondás.

Üljünk le egy csendes helyre. Míg csendben üldögélsz, figyeld magadat. Figyeld gondolataidat. Előbb-utóbb megjelennek a leggyakoribb vágyaid és kívánságaid. Írd őket egy papírra.
Mikor már nem találsz új ábrándokat, vágyakat, vedd sorra a listára leírtakat. Vedd szemügyre őket egy magasabb nézőpontból: hogyan befolyásolná a vágy teljesülése Istennel való kapcsolatodat? Üdvözülésedet? Felebarátaidat segíted-e általa?
Ha valamiről bebizonyosodott mihasznasága, mondj le róla!
 

Szerző: Kedvesnővér Immaculáta  2008.12.10. 22:39 5 komment

Címkék: önzés lemondás lelkigyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://apaca.blog.hu/api/trackback/id/tr30816177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedvesnővér Rolandis 2008.12.10. 22:44:21

Immaculáta nagyon szigorú vagy :-)

BadReligion1990 2011.11.19. 01:55:02

Ja... Szigorú. Gondolom, majd' összepisáljátok magatokat az izgalomtól kedves nővérek, hogy mekkora fasza gyerekek vagytok! Csak gratulálni tudok! Ja! És írjatok még sok ilyen gyíkságot, mert szeretnék holnap is, az után is, meg tíz év múlva is röhögni a faszságaitokon!

BadReligion1990 2011.11.19. 02:10:07

És a haverok is! Mindegyik. Kivétel nélkül!

FEHÉR 2012.02.11. 18:04:43

@BadReligion1990: Te tűnsz "fasza gyerek"-nek. :D Nem volt szép dolog a bejegyzésed.:)

BadReligion1990 2012.03.07. 14:46:25

@FEHÉR: Nos... Valóban nem. De hogy is volt az indián kultúrák bukása? A fiatal lányok apácazárdákba kényszerítése? Hogy is történtek a keresztes háborúk? És mi van a magdolna-mosodákkal? Azok szép dolgok voltak? Valami bűzlik nekem, fiam... Csak nem kettős mérce szagot érzek? O.o
süti beállítások módosítása